Handelswijze Stichting “Kienen in Bakel”

Naam en Zetel:

Artikel 1.     
1.   De stichting draagt de naam: Stichting “Kienen in Bakel”

2.   Zij heeft haar zetel in de gemeente Gemert-Bakel.

Doel

Artikel 2.           De stichting heeft ten doel:

  1. het coördineren van het kienen voor die verenigingen en stichtingen die jaarlijks volgens de kienkalender kienen. De stichting treedt hierbij op als intermediair tussen de gemeente en de plaatselijke verenigingen en instellingen;
  2. het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

Correspondentie adres:          
Margrietstraat 10, 5761 AW te Bakel.

Voorzitter:
Jan Lambregts
Bakel
E-mail: JMLambregts46@kpnmail.nl

Penningmeester:  
Robert Crooijmans
Bakel
E: Crooijke@gmail.com

Secretaris:
Mariëlla Brekelmans
Bakel
E: mariella.brekelmans@kpnmail.nl

Inschrijving K.v.K. :
Nr.17164261

Bankrelatie: 
Rabobank Peel-noord
IBAN nr. NL 91 RABO 0104 1289 84

                  “KIENEN IN BAKEL”

Historie en werkwijze:

In Bakel wordt gekiend voor 30-35 Bakelse verenigingen en stichtingen zoals bijvoorbeeld stichting Kindervakantieweek, St. Nicolaascomité etc.

In 1981 werd de kiencommissie Bakel opgericht. In deze commissie zaten 6 vertegenwoordigers van Bakelse verenigingen / stichtingen en 1 toegevoegd lid die de kien avonden mee begeleidde.

De commissie kreeg als taak mede namens de gemeente het kienen in Bakel te coördineren en de verenigingen / instellingen te ondersteunen.

De verenigingen / stichtingen die kienen komen op de kienkalender.

In 2004 werd de kiencommissie omgezet in een stichting die de naam “Kienen in Bakel” kreeg. Een en ander bleek juridisch en organisatorisch noodzakelijk. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door 7 vertegenwoordigers uit de Bakelse verenigingen en stichtingen.

Hoe komt een vereniging in aanmerking om te kienen:

#        Verenigingen / stichtingen die meer dan 3 jaar bestaan, statuten hebben, dan wel ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel kunnen een aanvraag indienen bij het bestuur van de stichting.

#        Op het aanvraagformulier dient onder meer vermeld te worden uit hoeveel leden een vereniging / stichting bestaat, hoeveel jeugdleden er zijn, hoeveel leden er buiten Bakel wonen, het doel waarvoor men wil kienen en of men naast het kienen activiteiten ontplooit om geld te genereren.

#        Verenigingen / stichtingen met inkomsten uit eigen kantine en buurt-verenigingen komen niet in aanmerking voor het kienen.

Werkwijze bestuur stichting:

#        Het bestuur van de stichting kijkt verder of de betreffende vereniging / stichting alleen eigen activiteiten heeft, dan wel een brede sociale functie in de gemeenschap heeft en daartoe ook activiteiten ontplooit.

#        leder bestuurslid beoordeelt onafhankelijk de ingediende aanvragen.

#        Verder verdeelt elk bestuurslid het aantal beschikbare kiendata op een daarvoor bestemd formulier.

#        Het bestuur komt in vergadering bijeen. De kolom van het gemiddelde van alle bestuursleden bepaalt het aantal kienbeurten dat de aanvragende vereniging / instelling krijgt.

#        Dit wordt middels een kienkalender aan alle verenigingen bekend gemaakt, terwijl tevens een afschrift aan het gemeentebestuur wordt gezonden.

#        Het bestuur vraagt vervolgens een jaarvergunning aan bij de gemeente.

  – De aanvraag is vergezeld van de vastgestelde kienkalender.

  – Een exploitatieverslag over het voorgaande jaar. 

  – Een overzicht van de aan de verenigingen/ stichtingen uitgekeerde     bedragen.

– Een overzicht van het prijzenbedrag per kienavond

Verantwoording van de vereniging:

#        De verenigingen / stichtingen dienen zich te houden aan de spelregels die door het bestuur van de stichting zijn vastgesteld. Hier wordt strikt de hand aan gehouden.

#        Zo dient de vereniging / stichting per kien avond met twee vertegen-woordigers van minimaal 18 jaar, waaronder 1 bestuurslid, tijdig daadwerkelijk aanwezig te zijn en actief te helpen bij de organisatie.

#        De vertegenwoordigers dragen zorg voor een goede verslaglegging van de avond, zoals het aantal deelnemers, de namen van de vertegenwoordigers op de betreffende avond, alsmede de financiële gegevens.

#        Na aftrek van de kosten wordt de avond­opbrengst gestort op een speciale voor dit doel geopende gezamenlijke rekening.

#        Deze gezamenlijke rekening werd geopend om opbrengstrisico’s vanwege weersomstandigheden e.a. op te vangen en om de inkomsten gelijkelijk over alle verenigingen / stichtingen per kien beurt te verdelen.

#        Tevens vindt iedere avond registratie plaats van alle bedragen die aan prijzengeld worden betaald.

Afrekening opbrengst:

#        Elk jaar na nieuwjaar vindt in januari de uitbetaling van de ontvangsten van het afgelopen jaar plaats met als verdeelsleutel het aantal kien avonden dat een vereniging / stichting werd toegekend.

#        De inkomsten zijn voor de verenigingen / stichtingen een zéér welkome aanvulling van de kaspositie.